Zelf CV ketel onderhouden

Zelf de CV ketel onderhouden

Het komt gemiddeld eens in de tien jaar voor dat een CV-ketel zo in storing raakt dat u de hulp van een monteur dient in te roepen. Bij andere problemen is het vaak mogelijk om zelf ze zorgen voor een oplossing. Op deze pagina vindt u tips voor het onderhoud aan uw verwarming, een stappenplan voor het bijvullen, en helpen we u aan informatie over het ontluchten en afstellen van een verwarmingssysteem. Hebt u na het lezen van deze pagina nog vragen over het verhelpen van storingen, of wilt u graag direct in contact komen met een erkend vakman? Aarzel dan niet om ons contactformulier in te vullen. Wij zijn u graag van dienst.

CV ketel schoonmaken

Veel klanten vragen ons hoe zij het beste hun CV-ketel kunnen schoonmaken; welke producten zij voor het onderhoud moeten gebruiken, en welke onderdelen zij minimaal moeten schoonmaken. Het antwoord op deze vragen is heel simpel. In principe mag u thuis alleen maar de mantel van de verwarmingsinstallatie schoonmaken met een vochtige doek. Het beste is om hiervoor alleen gebruik te maken van schoon water, een eventueel standaard reinigingsmiddel is ook toegestaan. Voor het schoonmaken van onderdelen aan de binnenzijde van de CV-ketel dient u periodiek een afspraak te maken met een monteur of loodgieter, bijvoorbeeld middels een onderhoudscontract.

CV installatie bijvullen

Groot onderdeel van het verwarming onderhoud is het bijvullen van de installatie. Wanneer de CV-ketel namelijk niet genoeg waterdruk heeft, zal deze niet naar behoren werken. De minimale waterdruk is 1.5 bar. Volg het stappenplan hieronder voor het bijvullen van uw verwarmingsketel.

 1. Draai de kamerthermostaat naar beneden.
 2. Wacht tot de ketelthermostaat onder de 40 graden staat.
 3. Haal de ketel van de stroom.
 4. Verbindt een vulslang aan de waterkraan.
 5. Vul de slang tot hier geen lucht meer bij kan.
 6. Sluit de waterkraan
 7. Sluit de vulslang vervolgens aan op de vulkraan.
 8. Open de waterkraan
 9. Draai de vulkraan een kwartslag open
 10. Bij een druk van 1.5 tot 2.0 bar kunnen beide kranen weer dicht.
 11. Ontlucht de radiatoren
 12. Vul eventueel weer bij.
 13. Steek de stekker in het stopcontact.
 14. Zet de thermostaat weer omhoog.
Contact spoedservice CV ketel Nu

Verwarming ontluchten

Naast het bijvullen van de CV-ketel, kan ook het ontluchten van de radiatoren bijdragen aan de optimale werking van uw verwarmingsinstallatie. Het ontluchten van de radiatoren is niet heel ingewikkeld. Belangrijk is dat u hiervoor begint bij de laagst gelegen radiator, en daarna langzaam naar boven werkt. In principe geldt dat u begint bij de radiator die het verst van de ketel afstaat. Ten tweede dient u altijd te werken met een radiatorsleuteltje, om beschadigingen aan de installatie te voorkomen. Tot slot raden wij aan om na het ontluchten te kijken of u de CV-ketel nog moet bijvullen, een verlies aan luchtbellen kan de waterdruk doen zakken.

Verwarmingssysteem afstellen

Wat onze klanten vaak niet weten, is dat het afstellen van een verwarmingssysteem tevens eigenhandig kan worden gedaan. Deze vorm van onderhoud zorgt voor een vermindering van het energieverbruik, voorkomt verkalking en daardoor hoge kosten aan onnodig onderhoud. Met name bij combiketels komt het voor dat mensen de installatie afstellen op tachtig graden, dit hoeft helemaal niet. Met een warmte tussen de 65 en 75 graden werkt uw Cv-ketel optimaal. Zorg ervoor dat tijdens het afstellen de temperatuur niet onder de 60 graden zakt. U hebt dan kans op het ontstaan van de legionella bacterie, dit moet u absoluut voorkomen om niet uw gezondheid in gevaar te brengen.

CV ketel onderhoud uitbesteden

Wilt u ervan verzekerd zijn dat het onderhoud van uw CV-ketel optimaal wordt uitgevoerd? Hebt u vragen over het schoonmaken, bijvullen, ontluchten of afstellen van het verwarmingssysteem? Voor groot cv-ketel onderhoud is het zelfs verplicht een erkende cv-monteur in te schakelen. Het CO-certificaat is nu verplicht voor alle installatiebedrijven die werken met verwarmingsinstallaties. Meer hierover leest u hier. Bij CV-ketel Nu bent u aan het juiste adres voor hulp bij alle bovenstaande facetten. Daarnaast is het mogelijk om bij ons een onderhoudscontract af te sluiten. Met een onderhoudscontract bent u verzekerd van periodiek onderhoud, en blijft de fabrieksgarantie behouden. Zij zullen ook de verwarming zo afstellen dat u van een uitstekend rendement geniet. Vul het contactformulier in, en wij helpen u zo spoedig mogelijk!

CV ketel onderhoud uitbesteden