Hoe werkt een cv-ketel?

Hoe werkt een CV ketel?

We kennen allemaal wel het begrip CV ketel, maar volgens welk principe werkt deze ketel nu eigenlijk? Dit gaat als volgt. De meeste CV ketels werken op aardgas en verwarmen het koude water met behulp van een brander. Door middel van een pomp wordt het warme water gecirculeerd in het centrale verwarmingssysteem. De CV ketel is aangesloten op een rookgasafvoerkanaal om de rookgassen die vrijkomen af te voeren. Dit kanaal komt vervolgens uit op het dak of bij de gevel van uw woning. Met behulp van een thermostaat wordt de temperatuur geregeld.

Type CV ketel

U kan ervoor kiezen om een conventionele CV ketel aan te schaffen waarbij hij alleen het water verwarmt voor de centrale verwarming. Wilt u verwarming én water uit de douche of kraan dan heeft u een aparte boiler nodig of zou u de aanschaf van een combiketel kunnen overwegen.

Open of gesloten

Een open CV ketel maakt gebruik van de lucht uit het vertrek waar deze is geïnstalleerd, er moet in deze ruimte dus voldoende ventilatie zijn. Een installatie met afgesloten systeem is meer gebruikelijk en ook veiliger. Bij beide soorten worden de verbrande gassen naar buiten afgevoerd.

Soloketel of combi uitvoering

De soloketel word ook wel een conventionele ketel genoemd. Deze verwarmt alleen het water voor de centrale verwarming. Voor verwarming én water uit de kraan of douche is een aparte boiler nodig of een combiketel. Combiketels hebben al een boiler en dragen bij aan uw gemak en ruimtebesparing en zijn o.a. verkrijgbaar in de HR ketel uitvoering (hoog rendement).

HR ketel

Door de stijgende energieprijzen van de laatste tientallen jaren is het rendement van een CV ketel steeds belangrijker geworden. Onder rendement wordt verstaan het percentage energie (gas) dat wordt omgezet in nuttige warmte, en geeft zo aan hoe zuinig een ketel is. Er bestaat ook een VR ketel op de markt (verbeterd rendement), deze modellen zijn nog wel verkrijgbaar maar eigenlijk niet meer van deze tijd. De meeste fabrikanten zijn dan ook gestopt met het maken van deze ketels.

Voordelen HR ketel

Het aanschaffen van een HR ketel levert vele voordelen op. De ketels hebben niet alleen een uitstekende rendement (denk hierbij aan 107%) maar leveren ook CO2 besparing op. En dit is erg gunstig voor het milieu! Het hoge rendement is mogelijk doordat de HR variant niet alleen gas gebruikt maar ook restwarmte. En dit betekent weer een financieel voordeel voor u!

Contact spoedservice CV ketel Nu