Convectoren prijzen en onderhoud

Convectoren

Voor het verwarmen van uw woning heeft u keuze uit een radiator, een convector of een mengvorm van beiden. Het meest voorkomende verwarmingssysteem is een radiator die werkt door middel van straling. Het woord radiator betekent namelijk ook “straler”. Een radiator moet erg heet worden voordat u het effect kunt merken. Dat kan erg gevaarlijk zijn voor kleine kinderen die zich er aan kunnen branden. De convectoren werken op een andere manier. Door middel van het verwarmen van koude lucht in de kamer verwarmt de convector de woning. Warme lucht stijgt op en de koele lucht van de kamer zakt. Deze koele lucht zuigt de convector weer op en verwarmt hij weer. Zo ontstaat er een constante circulatie van warme lucht. In dit artikel gaan we verder in op de prijzen en het onderhoud van de convector.

Voor- en nadelen

Ten opzichte van een regulier verwarmingssysteem verwarmen convectoren een kamer sneller en is ook nog eens energiezuiniger. Het is een zeer compact systeem en heeft minder warmte nodig. Zoals u hierboven wellicht heeft gelezen, worden radiatoren erg warm en kunt u zich er lelijk aan branden. Een convector wordt veel minder warm en de kans op verbrandingsgevaar is daardoor uitgesloten. Een ander groot voordeel is dat de convectoren gemakkelijker zijn weg te werken. Ze kunnen namelijk in een convectorbak geplaatst worden onder de vloer en het enige wat nog zichtbaar is, is het rooster waar de warme lucht uit komt. Een nadeel van de convector is dat hij bij het circuleren van de lucht ook het stof van de kamer mee circuleren.

Convector onderhoud

Ten opzichte van de radiatoren zijn convectoren gemakkelijker in het onderhoud. De radiatoren zijn lastig schoon te houden omdat u moeilijk tussen de golvende platen kunt komen. Bij sommige radiatoren zijn de boven- en zijkant afneembaar en is het gemakkelijker schoonmaken. Bij de convectoren is het alleen nodig om het rooster waar de warme lucht uitkomt goed schoon te houden met een stofzuiger. Eens in het jaar is het van belang om de convectoren zelf te reinigen van stofdeeltjes en andere vervuiling. Tijdens deze jaarlijkse onderhoudsbeurt is het ook van belang om de ventilatoren te voorzien van nieuwe smering om zo de levensduur van uw convectoren te verlengen.

Design

Bij de aankoop van radiatoren moet u rekening houden met het interieur van uw woning. Er zijn genoeg radiatoren op de markt om het aan te laten sluiten bij uw interieur. Een groot voordeel van de convectoren zijn dat deze zich onder de vloer bevinden. U hoeft daarom geen rekening te houden met uw interieur. Maak het rooster waar de convectoren onderzitten en zij hun warmte doorheen stralen wel goed schoon. Deze roosters trekken veel stof aan en om de levensduur van uw convectoren te verlengen is het van belang om de roosters goed schoon te houden door ze geregeld stof te zuigen en ze jaarlijks te onderhouden.

Energiezuinig

In vergelijking met een standaard verwarmingssysteem zijn de convectoren een stuk zuiniger. Tevens is het rendement dat ze behalen vele malen groter doordat er minder water in de convectoren gaat. Doordat er minder water in gaat is hij zuiniger dan de radiatoren. Zo kunnen convectoren een ruimte binnen 10 minuten met 8 graden opwarmen.

Combinatie

Er is ook een combinatie mogelijk van een radiator en een convector. Vaak wordt de convectie warmte als basis gebruikt met de gerichte warmte van een regulier verwarmingssysteem. Die gerichte warmte is ideaal voor in de badkamer of voor in een zithoek. Dat zijn plekken waar u het snel koud krijgt en dus snel opgewarmd moet worden. Daarom is het verstandig om uw woning te voorzien van een combinatie van de radiator- en convectorwarmte. Vooral om bepaalde ruimtes extra snel gericht te verwarmen.

Prijzen

De prijzen voor het aanschaffen van een convector beginnen bij €100,-. Wilt u een 1,2 meter lange put voorzien van een convector, dan liggen de prijzen tussen de €300,- en €500,-. De prijs is afhankelijk van de maat en de plek waar hij geplaatst moet worden. Mocht u nog geen put hebben waar hij in past dan moet u deze nog laten maken. U heeft dan de keuze op wat voor diepte de convector moet komen te liggen. Tegenwoordig passen ze al in een gat van 5 centimeter diepte. Voor het onderhoud is dat zeer gemakkelijk want u kunt het stof gewoon met de stofzuiger tussen het rooster uit het gat zuigen. Vervolgens als u de het gat heeft gemaakt en de convectoren zijn geplaatst moeten er nog roosters worden geplaatst. Deze zijn in veel verschillende varianten te verkrijgen. Elk met zijn eigen prijzen. Zo heeft u keuze uit hout, aluminium en kunststof. Het is maar net wat er bij u in het interieur past en wat in het onderhoud het gemakkelijkste is. Een voordeel van aluminium is dat de roosters sneller warm worden, de prijzen voor een aluminium rooster liggen daardoor wel een stuk hoger.

Offerte aanvraag

De convectoren hebben vele voordelen ten opzichte van de radiator. Het geeft meer warmte, is zuiniger en kan mooi weggewerkt worden. Vooral in deze tijden is het verstandig om te besparen, convectoren helpen u daar een handje bij. Bent u benieuwd naar de prijzen voor de installatie of het onderhoud? Onze CV ketel specialist geeft u de beste prijs, vraag daarom geheel vrijblijvend en kosteloos een offerte aan.

Convector prijzen