cv ketel onderhoud

CV ketel klaarmaken voor de winter

Het kan in Nederland behoorlijk koud worden in de winter. Het is heerlijk wanneer u na een koude wandeling thuiskomt in uw warme huis waarna u geniet van een warme douche. Als de CV ketel het doet tenminste! Er is niets vervelender dan een CV ketel die het nou juist in de wintermaanden begeeft. Of wat dacht u van een storing juist op die ene dag dat het vriest? Om dit te voorkomen is geregeld onderhoud nodig. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uw CV installatie winterklaar te maken. U leest hier wat voor onderhoud u kunt plegen om een storing en andere ongemakken te voorkomen.

Waterdruk


Om ervoor te zorgen dat de CV installatie goed functioneert en om een storing te voorkomen is een juiste waterdruk van belang. De waterdruk moet ongeveer tussen de 1,5 en 2 bar zitten. Als de druk te laag is dan moet u water bijvullen. Om dit te doen zet u eerst de ketel uit, vervolgens laat u deze afkoelen. Sluit de vulslang aan op de CV installatie via het vulpunt en draai deze wat open zodat de slang wordt gevuld met water. Sluit hierna de slang aan op een waterkraan en draai het vulpunt helemaal open. Draai ook de waterkraan open en wacht tot er weer genoeg druk op de installatie zit. Draai beide kranen dicht en verwijder de slang. Ontlucht hierna de radiatoren en de CV ketel. Blijft de waterdruk laag? Dan is wellicht uw expansievat aan vernieuwing toe.

Ontluchten

Het is verstandig om de CV ketel minstens ééns in de twee jaar te controleren om ervoor te zorgen dat de CV installatie geen storing krijgt of niet meer werkt. Hoort u een tikkend of borrelend geluid? Of wordt maar een deel van uw radiator warm? Grote kans dat er lucht in uw radiatoren zit. Het is dan belangrijk om deze te ontluchten omdat ze anders niet goed worden verwarmd. Om te ontluchten schakelt u de CV ketel en circulatiepomp uit en draait u de radiatorkranen open. Wacht ongeveer 10 minuten en draai daarna de ontluchtingskraantjes open. Sluit ze weer als er zonder pruttelen een waterstraaltje uitkomt. Vang het water op in een bakje. Ga op deze manier alle ontluchtingspunten bij langs.

Contact spoedservice CV ketel Nu
cv ketel storing

Circulatiepomp

Een circulatiepomp is een belangrijk onderdeel van een CV installatie. Ook hierbij is onderhoud nodig om een storing te voorkomen. De pomp zorgt ervoor dat het water van de ketel naar de radiatoren stroomt en het afgekoelde water weer terug zodat het opnieuw opgewarmd kan worden. Maakt de pomp veel lawaai? Dan zit ook hier waarschijnlijk teveel lucht in. Zet de pomp tien minuten uit om hem te ontluchten en draai hierna de ontluchtingsschroef 2 slagen los. Maakt hij nog steeds veel lawaai? Dan is uw pomp waarschijnlijk aan vervanging toe.

Onderhoudscontract

Is het onderhoud van de ketel niet iets waar u tijd voor heeft? Wellicht is een onderhoudscontract een optie voor u. Als u een onderhoudscontract afsluit dan hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het onderhoud van uw CV. De installateur houdt de controle hierop. Moet er onderhoud gedaan worden zoals: het ontluchten van de radiator of het bijvullen van de ketel, dan staat de installateur binnen no time bij u op de stoep. Ook in het geval van een storing bent u zo geholpen. Met een onderhoudscontract betaalt u een maandelijks bedrag dat alle kosten dekt. Wanneer er iets kapot gaat bij uw CV ketel dan wordt dit onderdeel tijdens het onderhoud vervangen zonder dat hier extra kosten aan zijn verbonden.