CV-ketel installeren en ophangen?

Bespaar tot wel 40% door gratis offertes te vergelijken!

CV-ketel installeren en ophangen

Vanaf 1 april 2022 bent u verplicht de cv-ketel te laten installeren door een gecertificeerde installateur. Hoewel u dit technisch op dit moment nog niet verplicht bent, is het wel sterk aan te raden een vakman in te schakelen. Dit zorgt voor een zuinige en vooral veilige installatie, die potentieel levensgevaarlijke situaties voorkomt. Op zoek naar een cv-installateur?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u tot 5 offertes om te vergelijken. Kies de beste offerte en bespaar tot wel 40% op de montage van de cv-ketel!

Op deze pagina leggen we uit hoe de vakman de cv-ketel plaatst. U leest over het installatieproces, over de verschillende opties bij de montage en waar de vakman op let. Bovendien geven we praktische tips om te besparen op de montagekosten!

cv-ketel installeren kosten

Cv-ketel installeren: wat zijn de kosten?

Het kopen en installeren van een cv-ketel kost gemiddeld €2.000,- tot €3.900,-. Ongeveer €500,- tot €900,- van het totaalbedrag zijn de kosten voor het installeren van de cv-ketel. Deze prijs hangt af van de situatie. Wordt eenzelfde type ketel op dezelfde plek geplaatst dan liggen de montagekosten eerder rond de €500,-. Maar wanneer u de ketel laat verplaatsen en er een nieuwe rookgasafvoer geplaatst moet worden dan lopen de installatiekosten snel op tot rond de €900,-.

Bovendien is de installatie van een standaard combi-ketel vaak goedkoper dan van een ketel met zonneboiler. Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten.

Cv-ketel installatie: prijsopbouw 2024

Omschrijving Prijs * Percentage van totaal
Cv-ketel (HR) €1.500,- tot €3.000,- 65% – 70%
Montage €500,- tot €900,- 30% – 35%
Totale kosten €2.000,- tot €3.900,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die kunnen verschillen per vakman. Voor een exacte prijsindicatie, vraag gratis offertes aan!

Welke keuzes hebben invloed op de kosten?

Er zijn verschillende factoren en keuzes die u zelf maakt die de totaalprijs beïnvloeden. Kiest u voor een dure ketel dan lopen de kosten natuurlijk op: de materiaalkosten bedragen ongeveer 65% tot 70% van het totaalbedrag. Andere factoren zijn het merk ketel dat u kiest en het uurtarief van de vakman.

Hieronder leggen we uit welke factoren de kosten voor het installeren van de cv-ketel beïnvloeden. Wilt u een exacte prijsindicatie ontvangen, twijfel dan niet en vraag gratis offertes aan!

Merk van de ketel

Er zijn veel verschillende merken verkrijgbaar als het gaat om cv-ketels. Afhankelijk van uw budget is het slim om hier rekening mee te houden. Merken als Atag en Nefit zijn relatief duur en kosten rond de €1.300,- tot €1.700,-. De hogere prijzen ontstaan vaak door een uitstekende service en garantievoorwaarden en een klein, compact en stijlvol model. AWB, Ferroli en Intergas zijn stuk voor stuk voordeligere merken, waarbij de prijzen gemiddeld tussen de €800,- tot €1.100,- liggen. Hoewel de ketels vaak iets groter en qua uitstraling iets minder mooi zijn, doen ze qua kwaliteit niet onder!

Prijsklasse Merken cv-ketels Gemiddelde prijzen*
Laag AWB, Ferroli, Intergas, Remeha €800,- tot €1.100,-
Midden Bosch, Daalderop, Vaillant €1.000,- tot €1.300,-
Hoog Atag, Nefit €1.300,- tot €1.700,-

*Let op: dit zijn richtprijzen die kunnen verschillen. Voor exacte kosten, vraag gratis offertes aan!

Soort ketel

Er zijn twee verschillende soorten cv-ketels die u kunt kiezen. Allereerst is er de standaard HR-combiketel. De combiketel doet twee dingen: warmte genereren en warm water leveren. Een soloketel genereert alleen warmte. De kosten van een combiketel liggen iets hoger, rond de €2.000,- tot €3.900,- inclusief montage, maar u hoeft geen geiser meer te kopen. Een soloketel kost inclusief montage gemiddeld vanaf €2.000,-, maar doordat u ook een geiser nodig heeft en de rookgassen niet gebruikt worden is het rendement ook een stuk lager.

Op deze pagina lees je meer over het verschil tussen HR- en VR-ketels.

Tip: let bij het kiezen van de juiste ketel ook op de comfortwaarde! De CW-waarde geeft aan in welke mate de ketel warm water per minuut kan leveren. Hoe hoger deze waarde, hoe meer comfort in huis. CW-waarde 6 levert bijvoorbeeld 20 liter water op 40 graden per minuut en daarmee kunt u warm water op verschillende punten gebruiken. CW-waarde 3 levert bijvoorbeeld maar 10 liter water per minuut op 40 graden en daarmee heeft u niet op meerdere punten tegelijkertijd warm water: u kunt dan niet douchen én afwassen tegelijkertijd.
Type ketel Gemiddelde prijs* Rendement
HR ketel – solo €1.500,- tot €2.800,- 90%
HR ketel – combi €1.500,- tot €3.000,- 100% – 107%
HRe ketel €8.000,- tot €12.000,- 140%

*Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte kosten weten? Vergelijk dan gratis offertes!

Uurtarief naar van de cv-installateur

Het gemiddelde uurtarief van een cv-installateur is €30,- tot €40,-. De arbeidskosten verschillen echter per installatiebedrijf en zijn afhankelijk van veel factoren: ervaring en specialisme bijvoorbeeld. Het plaatsen van een ketel met warmtepomp zal qua arbeidskosten duurder zijn dan een standaard combiketel.

Bovendien is het meestal goedkoper om een zzp’er in te schakelen dan een groot installatiebedrijf. Een gemiddelde zzp’er vraagt een uurloon van ongeveer €30,-, terwijl u een installatiebedrijf sneller rond de €40,- per uur betaalt.

Cv op dezelfde of een andere plaats?

De plek waar u de nieuwe cv-ketel wilt ophangen heeft ook een grote invloed op de prijs! Wanneer de nieuwe verwarmingsketel op dezelfde plek wordt geplaatst dan scheelt dat in de kosten. De vakman hoeft namelijk niet de leidingen opnieuw aan te leggen en er hoeft geen nieuw stopcontact of rookgasafvoer geplaatst te worden.

Soms is het juist verstandig om de ketel te verplaatsen: wanneer u wilt verbouwen bijvoorbeeld en de ruimte slimmer wilt benutten. Omdat de vakman in dat geval de waterafvoer en stopcontacten moet verplaatsen lopen de arbeidskosten al snel hoger op.

Besparen op de kosten van uw cv-ketel installatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Stappenplan van cv-ketel installeren

Wat doet een cv-ketel installateur precies bij de installatie van een nieuwe verwarmingsketel? Hoewel elke vakman zijn of haar eigen werkwijze heeft, kunt u deze werkzaamheden verwachten van een gecertificeerd vakman:

  • Stap 1: de oude ketel wordt afgekoppeld en verwijderd. Tap de cv-ketel zelf alvast af, zodat de vakman dit niet meer hoeft te doen. Dit voorkomt dat er tijdens het vervangen nog gloeiendheet water uit de ketel loopt. De vakman sluit de gastoevoer af en demonteert de ketel. Hij voert de ketel aan het eind van de dag voor u af, dus u blijft hier niet mee zitten.
  • Stap 2: Nieuwe cv-ketel aansluiten. De vakman hangt nu de nieuwe ketel op zijn plek. Blijft de ketel op dezelfde plek dan hoeven de waterleidingen niet meer verplaatst worden. In sommige gevallen moet de vakman dit nog wel doen, bijvoorbeeld als u kiest voor een veel kleiner model verwarmingsketel. Hij sluit de watertoevoer en gastoever aan op de ketel.
  • Stap 3: Inregelen en afstellen van de verwarmingsketel. De vakman checkt of er geen lekkages meer zijn en vervangt eventueel lekke kranen of het expansievat als dit nodig is. Nu stelt de installateur de cv-ketel goed af, zodat deze efficiënt en zuinig werkt. Deze stap is belangrijk, omdat dit ervoor zorgt dat de installatie zuinig werkt: zo behaalt u een hoger rendement.
  • Stap 4: Afhandeling. De vakman plaatst eventueel een nieuwe thermostaat als u dit hebt afgesproken. Ook neemt hij de ketel even met u door, zodat u weet hoe deze werkt en hoe u de ketel opnieuw kunt bijvullen of aftappen. Ook is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen voor de eerste onderhoudsbeurt!

Hoe zorg ik dat de installatie van de cv-ketel veilig gaat?

U weet pas zeker dat het installeren van de cv-ketel wordt gedaan door een gecertificeerd cv-installateur. Sterker nog: dit is sinds april 2023 verplicht! Een CO-certificaat is vanaf nu nodig om de veiligheid van cv-ketels te verbeteren en het risico op koolmonoxidevergiftiging te verminderen. Alleen cv-monteurs met dit certificaat mogen nog werkzaamheden uitvoeren aan uw cv-ketel. Deze verplichting wordt ook de gasketelwet genoemd.

Hieronder leggen we uit aan welke onderdelen van de ketel en de installatie extra aandacht wordt geschonken om gevaarlijke situaties te voorkomen. Hulp nodig met het vinden van een certificeert installateur? Vraag dan snel gratis offertes aan!

Rookgasafvoer

Bij de installatie van een cv-ketel is de rookgasafvoer één van de belangrijkste onderdelen. Via de afvoer worden de rookgassen naar buiten afgevoerd. Zou de afvoer niet goed werken, dan komen deze vaak levensgevaarlijke stoffen, zoals koolstofmonoxide, terug de woning in.

Een rookgasafvoer gaat gemiddeld 15 jaar mee. Tijdens het condensatieproces van de verwarming komt er zuur vrij dat de rookgasafvoer aantast. Laat u de cv-ketel vervangen, dan is de kans groot dat ook de rookgasafvoer aan vervanging toe is.

Gasleidingen

Het klinkt logisch, maar tijdens de installatie van een verwarmingsketel moet ook de gasleiding extra gecontroleerd worden op lekkages. Stel dat de gasleiding niet goed aangesloten zou zitten: gas lekt in de woning en er ontstaan levensgevaarlijke situaties. Als u een expert inhuurt hoeft u hier niet bang over te zijn: deze checkt de aansluiting om hier zeker van te zijn!

Koolmonoxide meten

Door het plaatsen van de cv-ketel uit te besteden aan een gecertificeerde installateur verkleint u de kans op koolmonoxidevergiftiging. Maar toch kunt u het risico niet helemaal uitsluiten. Bij het vervangen van de ketel, raden we dan ook aan om de rookmelders direct te vervangen. Kies voor een rookmelder met koolmonoxide melder. Mocht er toch een probleem zijn met de rookgasafvoer dan gaat de melder af en zo redt u mogelijk uw leven.

cv-ketel installateur inhuren

Cv-installateur inhuren of de cv-ketel zelf ophangen?

Het ophangen van een cv-ketel lijkt relatief eenvoudig en een kwestie van ophangen en aansluiten op de juiste leidingen.

Toch kan u niet zomaar zelf uw cv-ketel installeren!

Het werk brengt risico’s met zich mee en zonder de juiste kennis en ervaring kan dit levensgevaarlijke situaties opleveren. Bovendien moet de ketel ook nog correct afgesteld worden, wat voor iemand zonder ervaring niet eenvoudig is, om ervoor te zorgen dat de verwarmingsketel zuinig werkt. Het inschakelen van een cv-ketel installateur is dus zeker de zuinigste én veiligste optie als het aankomt op het installeren van de centrale verwarming.

Wanneer oude cv-ketel laten vervangen?

U weet dat uw oude cv-ketel aan vervanging toe is op het moment dat deze regelmatig een storing aangeeft. Hoe vaker er een storing komt hoe groter de kans dat de ketel door ouderdom niet meer optimaal werkt. Daar komt nog bij dat het rendement steeds meer daalt. Merkt u dat u steeds meer gas verbruikt ondanks dat u niets anders doet? Dan is uw ketel mogelijk verouderd en toe aan vervanging. De gemiddelde levensduur van cv-ketels is rond de 12 tot 15 jaar. Wanneer de verwarmingsketel deze leeftijd nadert is het slim om een vakman in te schakelen.

Lees hier meer over het voorkomen van een verwarmingsketel storing en de werking van een cv-ketel.

Cv-ketel huren of kopen?

Een nieuwe cv-ketel kopen is niet voor iedereen een optie. Afhankelijk van het soort ketel dat u kiest, lopen de kosten al snel hoog op. Als u niet het spaargeld heeft om in één keer deze investering te doen, is het ook mogelijk om een ketel te huren. Het voordeel hiervan is dat u een vast bedrag per maand betaalt en hier alle kosten bij inbegrepen zitten: ook de montage en het onderhoud. Zo komt u nooit voor onverwachte kosten te staan!

Een nadeel is dat de ketel nooit van uzelf is. Als u gaat verhuizen kunt u bovendien niet zomaar het contract opzeggen en moet u zichzelf eventueel uitkopen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om het contract over te laten nemen door de nieuwe bewoners, maar hier moeten de nieuwe huurders of kopers wel mee akkoord gaan.

Tip: wilt u geen cv-ketel huren maar heeft u niet het geld om uw cv-ketel nu te vervangen? Met een energiebespaarlening leent u tegen een lage rente het bedrag dat u nodig heeft voor de koop en installatie van uw nieuwe verwarmingsketel!

Welke onderhoudscontracten zijn er?

Voor het onderhoud van een cv-ketel is het slim om een abonnement af te sluiten. Het voordeel hiervan is dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan en bij een storing altijd snel geholpen wordt. Bovendien verkleint goed onderhoud het risico op storingen en verlengt het de levensduur.

Hieronder leest u wat er mogelijk is op het gebied van onderhoudscontracten. Benieuwd wat voor onderhoudscontract het beste bij u past? Vraag snel gratis offertes aan!

Regulier contract

Een regulier onderhoudscontract houdt in dat de vakman tweejaarlijks langskomt om de ketel te controleren. Hij stelt de ketel opnieuw af en zorgt ervoor dat alles veilig en zuinig werkt. Materiaalkosten zitten niet bij de abonnementsprijs inbegrepen, dus mocht er iets vervangen moeten worden dan moet u hier zelf voor betalen. De kosten liggen rond de €70,- tot €110,- per jaar.

Servicecontract

Een servicecontract is op veel fronten gelijk aan een standaard contract. U kunt de vakman bovendien 24/7 bereiken voor eventuele storingen en de materiaalkosten zijn gedeeltelijk bij de kosten inbegrepen. Dat voorkomt dat u hoge reparatiekosten moet betalen als bijvoorbeeld het expansievat of de driewegklep vervangen moet worden! De kosten voor een servicecontract liggen tussen de €80,- tot €150,- per jaar.

All-incontract

Het all-in contract kost gemiddeld €130,- tot €200,- per jaar: dit bespaart u veel zorgen. De vakman komt tweejaarlijks bij u langs voor een onderhoudsbeurt. Alle materiaalkosten voor eventuele reparaties zitten hierbij inbegrepen. Ook is de vakman 24/7 bereikbaar waardoor een storing snel is opgelost en u nooit lang zonder warmte zit. Lees meer over cv reparaties.

Laat uw cv-ketel plaatsen door een vakman en bespaar tot 40%!

Vind snel een cv-monteur in uw regio en bespaar op de kosten.

Bespaartips: zo wordt uw cv-ketel plaatsen goedkoper

Wilt u een cv-ketel laten installeren door een vakman zonder daarvoor te veel geld uit te geven? Geen zorgen: hieronder geven we u een aantal praktische tips waardoor u de cv-ketel zo goedkoop mogelijk laat monteren!

Hulp nodig met het vinden van een cv-monteur? Twijfel dan niet en begin vandaag nog met het vergelijken van gratis offertes!

Help zelf mee

Door zelf mee te helpen, bespaart u de vakman veel tijd en houdt u de voorrijkosten laag. Bij de installatie van een cv-ketel is dit misschien wat lastig, omdat er weinig is dat u zelf kan doen. Vraag de vakman daarom wat u voorafgaand aan de werkzaamheden kan doen, zoals het afsluiten of afkoppelen van de ketel en het vrijmaken van de ruimte rondom de ketel zodat de vakman er goed bij kan. Zo bespaart u op de arbeidskosten!

Laat de ketel goed afstellen

Experts stellen de ketel na het installeren goed af. Dit houdt in dat de ketel zuinig werkt en optimaal reageert op het verwarmingssysteem. Het rendement is hierdoor hoger en zo bespaart u meer op de energiekosten! Laat de ketel bovendien regelmatig opnieuw afstellen voor het hoogst haalbare rendement. Dit bespaart enorm op de energiekosten.

Vergelijk offertes

Elke vakman hanteert zijn of haar eigen prijzen. Hierdoor kan er veel verschil zitten in de prijs van een nieuwe cv-ketel inclusief installatie. Wilt u zeker weten dat u niet te veel betaalt, vergelijk dan de prijzen van meerdere monteurs in uw regio. Dit doet u gemakkelijk via onze offerteservice. Let op materiaal, prijs, aanbod en voorwaarden zodat u de beste vakman kiest!

cv-ketel reparatie kosten

Cv laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u uw cv-ketel laten ophangen door een ervaren en gecertificeerd cv-installateur? Dit garandeert een veilige werking en zorgt er bovendien voor dat uw installatie zuinig werkt: dit bespaart nog meer geld op de energiekosten! Op zoek naar een vakman in uw regio?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna zo snel mogelijk de verschillende prijsopgaven van experts in uw regio. Door de prijzen van meerdere vakmannen met elkaar te vergelijken, vindt u eenvoudig het beste aanbod. Kies de vakman die het snelst kan beginnen, met de beste referenties of met de scherpste prijs en bespaar tot wel 40% op de kosten! De aanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen.