Besparen op cv-ketel onderhoud?

Bespaar tot wel 40% door gratis offertes te vergelijken!

Onderhoud cv-ketel: de kosten

De kosten voor eenmalig cv-ketel onderhoud liggen rond de €70,- tot €120,- per keer. Wacht, zeker bij oudere ketels, niet te lang met onderhoud. Dit voorkomt dat u storingen krijgt en zorgt er bovendien voor dat de centrale verwarming veilig en zuinig werkt. Op zoek naar een cv-monteur voor onderhoud aan uw ketel?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna zo snel mogelijk de verschillende prijsopgaven van experts in uw eigen regio. Vergelijk de cv-monteurs, en bespaar tot 40% op uw onderhoud!

Op deze pagina gaan we dieper in op het onderhoud dat uw cv-ketel nodig heeft en in het specifiek de kosten hiervan. U leest over de verschillende onderhoudscontracten die u kunt afsluiten en wat precies het voordeel van zo’n abonnement is. Tot slot geven we u praktische bespaartips, zodat u nooit te veel betaalt!

onderhoud cv-ketel kosten

Wat kost onderhoud van een cv-ketel?

Een eenmalige onderhoudsbeurt aan uw cv-ketel gaat gemiddeld €70,- tot €120,- kosten. Deze prijs is inclusief voorrijkosten en arbeidskosten. Mocht er onverhoopt ook materiaal nodig zijn, dan komen deze kosten hier nog bovenop. Dat is vaak het geval als een versleten onderdeel tijdens de onderhoudsbeurt vervangen moet worden.

Een andere optie, is het afsluiten van een onderhoudscontract. Dit houdt in dat uw ketel tweejaarlijks of jaarlijks wordt onderhouden. Afhankelijk van het contract dat u afsluit, zitten hier ook al materiaalkosten bij inbegrepen. Hierdoor is een onderhoudscontract in veel gevallen voordeliger dan af en toe een cv-monteur inschakelen voor eenmalig onderhoud.

Een eenvoudig onderhoudscontract kost gemiddeld €70,- tot €110,-. Wilt u iets meer service, dan is een servicecontract of zelfs een all-in contract een betere optie. Bij een service contract betaalt u jaarlijks €80,- tot €150,- en daar zitten de onderhoudskosten, voorrijkosten en gedeeltelijke materiaalkosten bij in begrepen. Omdat u een contract afsluit, wordt u bij een storing ook binnen een dag geholpen. Bij een all-in contract hoeft u geen materiaalkosten te betalen en is de monteur 24/7 bereikbaar. De kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen de €130,- tot €200,-.

Wilt u besparen op de kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Onderhoud cv-ketel prijs in 2024

Onderhoud Gemiddelde prijzen* Welk onderhoudscontract?
Eenmalig €70,- tot €120,- Geen onderhoudscontract. Eenmalig onderhoud, incl.: voorrijkosten, arbeidskosten
Onderhoudscontract €70,- tot €110,- per jaar Incl.: 2 jaarlijks onderhoud, voorrijkosten, onderhoudskosten
Servicecontract €80,- tot €150,- per jaar Incl.: 2 jaarlijks onderhoud, in een dag geholpen, onderhoudskosten, voorrijkosten, toestelonderdelen gedeeltelijk
All-in contract €130,- tot €200,- per jaar Incl.: 2 jaarlijks onderhoud, in een dag geholpen, onderhoudskosten, voorrijkosten, geen materiaalkosten, 24/7 bereikbaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per cv-monteur verschillen. Exacte onderhoudskosten voor uw cv-ketel weten? Vraag gratis offertes aan!

Besparen op de kosten van uw cv-ketel onderhoud?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs!

Waar bestaat een cv-ketel onderhoudsbeurt uit?

  Met een servicebeurt aan uw cv-ketel garandeert u een veilige en zuinige werking, en bent u bovendien verzekerd van een langere levensduur.

  Waaruit bestaat een onderhoudsbeurt precies?

 • 1. Cv-ketel controle: het eerste wat de vakman doet, is de ketel controleren. Hij meet hierbij alle prestaties en de uitstoot. Op deze manier kijkt de vakman of de ketel een goed rendement behaalt en of deze eventueel nog zuiniger afgesteld kan worden.
 • 2. Water bijvullen en ontluchten: de vakman checkt of de druk in de ketel nog goed is. Is de druk te hoog, dan ontlucht hij de radiatoren. Een te hoge lucht kan leiden tot slijtage van het expansievat en dat wilt u voorkomen. Een versleten expansievat kan namelijk niet gerepareerd worden, maar is aan vervanging toe. Is de druk te laag, dan vult de cv-installateur het systeem bij.
 • 3. Veiligheid: het is belangrijk dat een cv-ketel veilig werkt, en daarom bestaat een groot deel van de onderhoudsbeurt uit het toetsen van de veiligheid. De belangrijke onderdelen die hierbij gecontroleerd worden zijn de gasaansluiting, het afvoerkanaal en alle beveiligen die het systeem heeft. De vakman voert ook een rookgasanalyse uit. Hiermee kan hij de exacte CO2-uitstoot berekenen. Aan de hand van de resultaten, wordt besloten of het verbrandingsproces goed verloopt of dat u extra maatregelen moet treffen om het verbrandingsproces veiliger en zuiniger te laten werken.
 • 4. Schoonmaken en afstellen: tot slot maakt de monteur de installatie schoon, van buiten én vanbinnen. Ook dit is nodig om gevaarlijke situaties te voorkomen. Tegelijkertijd wordt de ketel opnieuw afgesteld. In veel gevallen kan de temperatuur iets lager ingesteld worden, om zo veel geld op de energiekosten te besparen.

De gasketelwet

Vanaf 1 april 2023 moeten installatiebedrijven die werken met verwarmingsinstallaties een CO-certificaat behalen. Dit certificaat is ook vereist voor cv-monteurs die onderhoud uitvoeren aan uw cv-ketel. De gasketelwet is ingevoerd om de veiligheid van cv-ketels te verbeteren en het risico op koolmonoxidevergiftiging te verminderen.

Het behalen van het CO-certificaat betekent dat cv-monteurs de nodige kennis en vaardigheden hebben om veilig en deskundig onderhoud uit te voeren aan uw cv-ketel. Dit draagt bij aan de levensduur en efficiëntie van uw ketel, evenals uw veiligheid en die van uw huisgenoten.

Hoe zijn de onderhoudskosten van een cv-ketel opgebouwd?

De onderhoudskosten voor uw cv-ketel zijn opgebouwd uit verschillende belangrijke factoren. De eerste factor is het uurtarief van de monteur. Omdat elke cv-monteur een eigen tarief hanteert, kunnen de kosten per installatiebedrijf verschillen. Het is slim om meerdere monteurs met elkaar te vergelijken, en zo te besparen op de kosten.

De tweede factor zijn de materiaalkosten. Afhankelijk van de leeftijd van uw ketel, kan het voorkomen dat bepaalde onderdelen versleten zijn. De drie-weg-klep bijvoorbeeld, of het expansievat. Als dit het geval is moeten de onderdelen vaak vervangen worden. Deze materiaalkosten komen nog bovenop de prijs van de onderhoudskosten van uw cv-ketel.

Tot slot zijn er nog de voorrijkosten. Hoewel het maar gaat om een klein gedeelte van de totaalprijs, gemiddeld zo’n 5%, heeft dit wel invloed op de kosten. Door te kiezen voor een monteur in uw eigen regio houdt u de voorrijkosten zo laag mogelijk.

Cv-monteur inschakelen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes en vind een vakman bij u uit de buurt!

onderhoudskosten cv-ketel

Welke keuzes hebben invloed op de prijs van cv-ketel onderhoud?

Er zijn een aantal keuzes die u zelf maakt, die invloed hebben op de kosten van het cv-ketel onderhoud. Dit zijn bijvoorbeeld de keuze voor wel of geen onderhoudscontract!

Hieronder gaan we iets dieper in op de verschillende factoren die een rol spelen in het bepalen van de prijs. Wilt u zeker weten wat uw cv-onderhoud gaat kosten, twijfel dan niet en vraag snel gratis offertes aan!

Wel of geen onderhoudscontract

De kosten van een onderhoudscontract voor uw cv-ketel beginnen al vanaf €70,- tot €110,- per jaar. Kiest u voor een all-in contract dan lopen de kosten op tot gemiddeld €130,- tot €200,- per jaar. In het laatste geval zijn alle kosten gedekt en hoeft u zich geen zorgen te maken over bijkomende materiaalkosten. Dit is een ideale optie bij oudere ketels!

Een onderhoudscontract is op termijn in veel gevallen goedkoper dan eenmalig onderhoud. Zeker wanneer het gaat om oudere ketels die vaker een storing hebben. Bij het onderhoudscontract hoort ook een storingsdienst, die (afhankelijk van het type contract) is inbegrepen in de totaalprijs. Zo heeft u geen onverwachte kosten!

Welk onderhoudscontract

Welk type onderhoudscontract het beste bij u past, hangt af van uw eigen voorkeuren, de ketel en de leeftijd hiervan. Wilt u graag zekerheid en onverwachte kosten voorkomen? Dan is een all-in contract de beste optie. De monteur is 24/7 bereikbaar voor het oplossen van storingen en bovendien zijn alle kosten voor het onderhoud inbegrepen. U betaalt alleen €130,- tot €200,- per jaar aan onderhoudskosten voor uw cv-ketel.

Heeft u een vrij nieuwe ketel waarbij storingen niet vaak voorkomen? Dan is een eenvoudig onderhoudscontract van €70,- tot €110,- per jaar een goede optie. Mochten er onverhoopt materiaalkosten bijkomen, dan zit dit niet bij de prijs inbegrepen. Maar bij een relatief nieuwe ketel is deze kans nog klein.

Tot slot is het servicecontract een goede middenweg. Een deel van de materiaalkosten zit hierbij inbegrepen, waardoor je nooit een extreem hoge rekening ontvangt na een grondige onderhoudsbeurt. De kosten hiervoor liggen rond de €80,- tot €150,- per jaar.

Leeftijd van de ketel

De leeftijd van de ketel bepaalt hoe vaak onderhoud nodig is. Bij een nieuwe ketel is onderhoud minder belangrijk omdat deze zuinig en veilig werkt.

Hoe ouder uw ketel, des te meer onderhoud nodig is. Vanaf een jaar of 8 raden we aan om jaarlijks onderhoud aan de cv-ketel uit te voeren. Hoe ouder de ketel, des te duurder de onderhoudskosten dus uiteindelijk worden. Merkt u dat uw ketel regelmatig een storing aangeeft, dan kan het zijn dat de vorige onderhoudsbeurt al iets te lang geleden is. In dat geval kunt u een eenmalige onderhoudsbeurt laten uitvoeren of beslissen om nu toch een onderhoudscontract af te sluiten, nu de storingen regelmatiger plaatsvinden.

Wanneer kan ik mijn cv-ketel beter vervangen?

  De gemiddelde levensduur van cv-ketels is zo’n 14 jaar. Na deze tijd blijft de cv-ketel nog steeds werken en heeft u warmte en warm water in huis. Wel daalt het rendement, wat inhoudt dat u meer gas verbruikt. Uw energierekening stijgt en ook bestaat het risico op storingen. Hoe ouder de ketel, des te groter de kans dat uw ketel een storing aangeeft. Hierdoor is structureel onderhoud bij oudere ketels zo enorm belangrijk!

  Wanneer uw ketel zijn uiterlijke levensduur nadert is het in veel gevallen voordeliger om de ketel in z’n geheel te vervangen. Dit is op de lange termijn goedkoper dan steeds cv reparaties en onderhoud te laten plegen. Meer informatie over cv-ketel vervangen en de kosten leest u op deze pagina.

  Hoe merk ik dat mijn ketel aan vervanging toe is?

  Dit merkt u onder meer aan:

 • Een hoger gasverbruik dan gewoonlijk.
 • De ketel heeft steeds vaker onderhoud nodig.
 • Uw centrale verwarming heeft steeds terugkerende storingen.
 • U moet de ketel steeds vaker bijvullen omdat de waterdruk snel daalt.
 • Het duurt steeds langer voordat uw huis in de winter weer opwarmt.

Onderhoud aan uw cv-ketel voor de laagste prijs!

Vind een betaalbare cv-monteur in uw regio en bespaar tot wel 40%!

Bespaartips: zo kunt u de kosten van cv-ketel onderhoud laag houden

Wilt u een professionele cv-monteur inschakelen voor uw onderhoud? Alleen dan weet u zeker dat het onderhoud goed wordt uitgevoerd, en dat de cv-installatie zuinig en veilig werkt. Maar we snappen dat u het liefst niet de hoofdprijs betaalt. Hieronder geven we u daarom praktische bespaartips!

Heeft u hulp nodig met het vinden van een cv-monteur? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Laat het onderhoud samen uitvoeren

Regel een kwantumkorting! Grote kans dat de ketel van uw buren dezelfde leeftijd heeft als uw centrale verwarming. Als u samen één vakman inschakelt voor onderhoud is het vaak mogelijk een kwantumkorting te regelen. Hoe groter de klus die u uitbesteedt aan de vakman, des te hoger de kosten.

Vervang een oude ketel

Als uw ketel de maximale levensduur nadert, is de kans groot dat vervangen goedkoper is dan onderhouden. Door de oude ketel te vervangen bespaart u op de onderhoudskosten. Allereerst omdat nieuwe ketels veel minder onderhoud nodig hebben dan oude ketels. Ten tweede omdat een nieuwe ketel een stuk zuiniger werkt dan uw oude model, hierdoor bespaart u ook nog eens op de energiekosten!

Neem een goed onderhoudscontract

Het afsluiten van een onderhoudscontract is in veel gevallen goedkoper dan structureel eenmalig onderhoud. Wilt u voordelig uit zijn, kies dan voor een betaalbaar onderhoudscontract. Let niet alleen op de kosten van het contract zelf, maar kijk ook naar eventueel bijkomende kosten. Een all-in contract lijkt bijvoorbeeld duur, maar kan bij oude ketels juist een goedkopere keuze zijn omdat er geen onverwachte kosten zijn!

Vergelijk offertes

Elke cv-ketel specialist hanteert een eigen tarief. Hierdoor kunnen de kosten per installatiebedrijf verschillen. Wil je verzekerd zijn van het beste aanbod? Vergelijk dan verschillende cv-monteurs in uw regio. Door de goedkoopste expert te kiezen, bent u verzekerd van het beste aanbod.

onderhoud cv-ketel prijs

Onderhoudsbeurt voor uw cv-ketel nodig? Vergelijk gratis offertes!

Denkt u dat uw ketel aan onderhoud toe is? Zowel nieuwe als oude ketels hebben regelmatig onderhoud nodig, om een lange levensduur te garanderen. Bovendien kan een onderhoudsbeurt ervoor zorgen dat de centrale verwarming een stuk zuiniger werkt: dat merkt u direct op de energiekosten! Op zoek naar een cv-ketel installateur?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag komt u zo snel mogelijk in contact met maximaal 5 cv-ketel monteurs in uw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo voor de vakman met het beste aanbod. De besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! Zo bent u verzekerd van het beste onderhoudscontract voor uw centrale verwarming. De offerteaanvraag is bovendien gratis en zonder verdere verplichtingen.