Erkende cv-monteur inschakelen?

Bespaar tot wel 40% door gratis offertes te vergelijken!


Gasketelwet: alle informatie op rij

De gasketelwet is sinds 1 april 2023 officieel ingetreden. De gasketelwet houdt in dat alle installatiebedrijven die werken met verwarmingsinstallaties een CO-certificaat moeten behalen vanuit een certificerende instantie. Dit betekent ook dat u alleen een cv-monteur mag inschakelen die dit certificaat heeft. De gasketelwet is ingetreden om gevaarlijke situaties door koolmonoxide te verminderen.

Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over de gasketelwet. Zo leest u over de reden voor het invoeren van de gasketelwet, de mogelijke gevaren van koolmonoxide en hoe de wet precies werkt.

Waarom is de gasketelwet ingevoerd?

Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek dat de gevaren van koolmonoxide werd onderschat. Veel gevaarlijke situaties met als oorzaak koolmonoxide bleken te ontstaan door cv-installateurs die zich niet bewust waren van de gevaren. Hieruit bleek ook dat de oude certificaten van cv-monteurs geen garantie waren voor een veilige installatie.

Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over het besluit.

Gasketelwet vanaf 1 april 2023

Het oorspronkelijke plan was om de gasketelwet vanaf 1 april 2022 in te voeren. Door vertraging is dit tweemaals uitgesteld. De definitieve datum is nu 1 april 2023. Dit betekent dat u vanaf nu alleen cv-monteurs mag inschakelen die CO-erkend zijn, voor installatiebedrijven betekent dit dat ze het certificaat zo snel mogelijk moeten behalen.

De gevaren van koolmonoxide

Koolmonoxide wordt ook wel sluipmoordenaar genoemd. Deze stof is ontzettend giftig en kan ongemerkt het huis vullen. Wanneer er te weinig zuurstof voor de verwarmingsinstallatie is, wordt het aardgas onvolledig verbrand. Dit kan voorkomen bij defecte branders, vervuilde installaties of open installaties.

Te veel koolmonoxide kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging, met ernstige gevolgen. Op ggdleefomgeving.nl leest u over koolmonoxidevergiftiging. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vindt u nog meer informatie over koolmonoxide. Het is verstandig om u goed in te lezen over het onderwerp.

Hoe werkt de gasketelwet?

Installatiebedrijven moeten nu een geldig CO-certificaat halen bij certificerende instanties. Voorbeelden van instanties zijn Kiwa en InstallQ. Dit certificaat is nodig voor alle werkzaamheden die te maken hebben met verwarmingsinstallaties: dus voor zowel inspectie, onderhoud, reparatie als installatie.

Wanneer er wordt gewerkt aan een verwarmingsinstallatie door een installateur zonder dit certificaat kan dit leiden tot een forse boete. Het is zowel de verantwoordelijkheid van de installateur als u om ervoor te zorgen dat er alleen gewerkt wordt aan cv-ketels door CO-erkende monteurs.

Wat zijn de gevolgen?

Vanaf 1 april 2023 is het dus verplicht om een monteur in te schakelen die beschikt over het CO-certificaat. Dit heeft de volgende gevolgen:

  • Een installatiebedrijf zonder dit certificaat mag geen werkzaamheden meer plegen aan verwarmingsinstallaties
  • U mag alleen een cv-installateur in schakelen die beschikt over het CO-certificaat.

Dit betekent dat zowel u als de installatiebedrijven verantwoordelijk zijn, zorg er dan ook altijd voor dat u voor de zekerheid navraag doet bij het bedrijf dat u inschakelt.

gasketelwet

Op zoek naar een erkende cv-monteur? Vergelijk gratis offertes!

Een cv-monteur inschakelen via Cvketel-nu betekent dat u wordt geholpen door een CO-gecertificeerd installateur. Offertes vergelijken doet u eenvoudig via de gratis offerteservice, deze is geheel gratis en vrijblijvend.