HR ketel
De opkomst van de hoogrendementsketel (HR ketel) is de afgelopen jaren onstuitbaar gebleken. Uit cijfers van Cobouw blijkt dat in 2013 in 80 procent van de woningen een hoogrendement installatie staat, in tegenstelling tot de 30 procent van twee jaar eerder. Hiermee is de HR ketel één van de meest succesvolle energiezuinige methoden, naast dubbel glas. CV-ketel Nu legt graag aan u uit wat een HR ketel precies is, en welke voordelen er aan een dergelijke installatie verbonden zijn, en voor welke prijzen deze verkocht worden. Een hoogrendementsketel is een speciale verwarmingsketel, waarbij extra warmte gegenereerd wordt uit de condensatie van de waterdamp in rookgassen. Dit, gecombineerd met de productie van warmte uit restwarmte, heeft als gevolg dat de HR ketel een veel hoger rendement heeft dan een standaard verwarmingsketel. Bovendien zorgt de efficiënte werking van de ketel voor een vermindering van het koolstofdioxide verbruik. In theorie kan deze methode een maximale warmtewinst van elf procent opleveren. In de praktijk komt dit echter neer op zo’n zeven procent.
Hoe werkt een HR ketel?
In principe werkt een hoogrendementsketel op dezelfde wijze als een standaard verwarmingsketel. Echter, bij een gewone CV installatie wordt de tijdens het proces gevormde koude retourwater via een afvoer naar buiten geleidt. Bij een HR verwarmingsketel wordt dit water door middel van een warmtewisselaar omgezet tot condensatie van waterdamp. Dit draagt veel warmte over (2258 kJ/kg). Deze waterdamp wordt met een HR installatie productief ingezet. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de verwarming van water of lucht in de centrale verwarming. Op deze manier wordt door middel van het verwerken van ‘restafval’ nieuw warmte gegenereerd. Voor extra veiligheid is aan een HR ketel een vlambeveiliging toegevoegd, ter vervanging van de gasgebrekbeveiliging. Wanneer de waakvlam onverhoopt uit gaat, koelt nu de thermokoppel af, waardoor de gastoevoer naar het apparaat wordt afgebroken.
Het is ook een optie om te kiezen voor een hre-ketel. Lees op deze pagina meer informatie over hre-ketels!
Installatie, reparatie en onderhoud
De installatie, reparatie en het onderhoud van een HR ketel verschilt heel weinig van die van een gewone verwarmingsketel. Aangeraden wordt om minimaal één keer per jaar een monteur naar uw verwarming installatie te laten kijken. Hiermee blijft u verzekerd van de fabrieksgarantie voor uw ketel. Het is voor u zeer voordelig om in dat opzicht een onderhoudscontract aan te gaan. Hiermee spreekt u met een loodgieter af dat deze eens per jaar in het onderhoud van uw installatie zal voorzien. Tevens kunt u voor de reparatie en installatie van een HR verwarmingsketel contact opnemen met de loodgieter. Of u nu last heeft van lekkage, drukverlies of een ander probleem. Deze zal door de jarenlange ervaring met reparatie en installatie van menig loodgieter, snel verholpen worden.
Voordelen van de HR ketel
Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een HR ketel verbonden:
- Hij is zuinig in gebruik
- U bespaart per jaar gemiddeld 220m3 aan gas, en 390 kg CO2 ten opzichte van een basislabel verwarmingsketel
- Ten opzichte van een conventionele verwarmingsketel bespaart u zelfs tot 337m3 aan gas, en 600 kg CO2
- Hiermee bespaart u – afhankelijk van de gasprijs – tot wel 300 euro per jaar.
- Door een HR installatie te gebruiken, levert u een bijdrage aan een beter milieu.
Prijzen
De prijzen voor hoogrendementsketels variëren tussen de 1500 en de 3000 euro. De prijzen voor de ketels afhankelijk van de warmwatercapaciteit, het vermogen, en de gaskeur klasse. Is door dit artikel uw interesse gewekt? De medewerkers van CV ketel NU bieden u een grote variatie aan hoogrendementsketels, van verschillende maten en verscheidene merken. Via het contactformulier kunt u ons uw wensen kenbaar maken, waarna wij u een vrijblijvende offerte aanbieden. Wij garanderen u de scherpste prijzen en een hoge kwaliteit.