Verschil HR of VR ketel

Het verschil tussen een HR- en VR-ketel

Een hoogrendementsketel (HR), de naam zegt het al, heeft een hoger rendement dan de traditionelere ketels. Een verbeterd rendements (VR) ketel zal gemiddeld 89% van zijn energie omzetten in nuttige warmte. Nuttige warmte is de warmte die wordt afgestaan in ruimtes die bewoond zijn. De HR-ketel zet meer dan 100% van de energie om in warmte die benut wordt in de rest van het huis. Dit is dus ook de reden dat een HR-ketel de beste verwarmingsketel is om uw stookkosten laag te houden.

De werking van een HR-ketel

De werking van een HR-ketel lijkt erg ingewikkeld maar kan erg simpel worden uitgelegd. Het water wat de verwarmingsketel verbruikt komt koud terug de ketel in maar wordt door een warmtewisselaar verwarmd met rookgassen. Door het condenseren van de waterdamp komt er veel warmte vrij. Doordat er sprake is van condensvorming in een HR-ketel moet deze zijn uitgerust met een afvoer voor de condens. De verliezen die een verwarmingsketel heeft door de afvoer van rookgassen worden in de Europese richtlijnen niet meegeteld. Bij deze richtlijnen rekent men met de onderste verbrandingswaarde. Doordat men in Nederland met aardgas een 100% verbrandingsenergie heeft is het mogelijk om boven een rendement van deze 100% uit te komen. De condensatiewarmte van een HR-ketel is namelijk 11% en wordt ook meegerekend. Hierdoor kan er 111% rendement op onderwaarde uit het gas worden gehaald.

De werking van een VR-ketel

Als er geen mogelijkheid is tot het installeren van HR-ketel dan is een verbeterd rendementsketel (VR) een goede tweede optie. De werking van een verbeterd rendementsketel is efficiënter dan de traditionele verwarmingsketel doordat het stilstandverlies kleiner is, de ketel blijft langer op de laagstand actief. Doordat er minder stilstand is blijft de temperatuur in kamers stabieler en is er dus minder energie nodig om het opnieuw te verwarmen. De VR-ketel heeft een rendement van ongeveer 89%, dit houdt dus in dat er 11% van de warmte verloren gaat. Een groot verschil tussen HR- en VR-ketels is de constructie. HR-ketels hebben een condensafvoer nodig en kunnen daarom niet overal geplaatst worden. VR-ketels zijn goedkoper in de aanschaf.

Wat zijn combiketels?

Een combiketel is een CV-installatie met een boiler erbij die ervoor zorgt dat er warm water uit de kraan komt. Er zijn CV-combiketels op de markt, dit zijn tegenwoordig de VR-ketels met een boiler. Ook zijn er HR-combiketels, dit zijn hoogrendementsketels met een boiler. Het grootste voordeel van een combiketel ten opzichte van een losse boiler of geiser is dat ze zuiniger zijn en u dus geld besparen op uw stookkosten. De HRe-ketel is de nieuwste en duurste combiketel en geschikt voor huishoudens vanaf 4 personen. Doordat de nieuwste technologieën zijn toegepast kan de combiketel u erg veel geld besparen en is tevens erg milieuvriendelijk.

Prijzen

De installateur gaat bij het plaatsen van een CV-installatie vaak uit van de plek waar de oude CV-ketel hangt. Moet de nieuwe ketel op een andere plek komen dan zullen hier extra kosten mee gemoeid zijn. Ook het aanleggen van een condensafvoer en de thermostaat zijn vaak niet inbegrepen. De kosten voor het plaatsen van een centrale verwarmingsketel liggen tussen de €500 en €900. De prijs van een nieuwe thermostaat ligt rond de €100. In onderstaande tabel kunt u de gemiddelde prijzen zien voor verschillende soorten ketels.

Soort Ketel: Gemiddelde Prijs: Rendement:
VR-Ketel €900 – €1.500 +89%
HR-Ketel €1.500 – €3.000 +100%
HRe-Ketel Vanaf €10.000 +100%

 

Een gemiddelde prijs voor een combiketel is €2.300 inclusief het monteren. De kosten die verder zijn opgenomen hierin: materiaal, inregelen, verwijderen oude cv-ketel, afvoeren oude CV-ketel, voorrijkosten en het plaatsen van de combiketel.

Welke oplossing is in uw geval geschikt?

Een nieuwe CV-installatie kopen is een hele uitgave en daarom is het verstandig om goed uit te zoeken wat in uw woonsituatie de beste oplossing is. Het is voor u belangrijk om te kijken naar de stookkosten die u nu heeft en welk systeem deze omlaag kan brengen. Daarnaast is het goed om te bedenken op welke plek u de CV-installatie wil hebben hangen. Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid voor condensafvoer of niet? Als dit niet het geval is kunt u het beste een VR-ketel nemen. Is dit wel mogelijk kunt u het meeste besparen met een HR-ketel. Heeft u een huis dat goed geïsoleerd is en uit een huishouden van 4 personen of meer bestaat dan kunt u kijken of de HRe-ketel voor u een optie is. Deze is echter wel erg duur in aanschaf. Of u nu voor een VR-, HR-, HRe- of combiketel gaat, voor u is het van belang om de afweging te maken of het rendabel is. Vergelijk of de CV-installatie zichzelf kan terugverdienen door het verschil in stookkosten te bekijken.

Contact spoedservice CV ketel Nu

Een vrijblijvende offerte aanvragen

Wilt u weten wat voor verwarmingsketel in uw woonsituatie de beste oplossing is? Wilt u meer advies inwinnen over een bepaalde verwarmingsketel of een offerte aanvragen? Onze monteurs staan voor u klaar. U kunt bij ons meerdere offertes van de bij ons aangesloten monteurs vergelijken zodat u de scherpste prijzen krijgt. Neem nu contact met ons op via het contactformulier!

HR-ketel werking