Werking van een combiketel

Hoe werkt een combiketel?

De combiketel heeft twee functies, de naam zegt het namelijk al, combinatie ketel. Het is een combinatie tussen het verwarmen van het water uit de kraan en het verwarmen van uw radiatoren. Kom alles te weten over de combiketel.

De functie van de combiketel

De combiketel is een CV-ketel die zorgt voor warmwater en het verwarmen van uw radiatoren. In de meeste combiketels zit een boiler ingebouwd. In de boiler wordt water opgewarmd zodat u gelijk warm water hebt zodra u de kraan open draait. Dit is echter alweer een verouderd systeem. Tegenwoordig zijn de nieuwe combiketels voorzien van een zogenaamde ‘doorstroom-techniek’. De ketels met dit systeem hebben geen boiler meer en daarom hoeft er niet constant een boiler verwarmt te worden. Is er warm water nodig dan wordt dat ter plekke gemaakt. Dit scheelt u aanzienlijk veel in de energiekosten. Tevens zijn deze ketels een stuk kleiner omdat er geen boiler ingebouwd hoeft te worden.

Extra boiler

De combiketel is ook te verkrijgen met een extra close-in boiler. Dit is een elektrische boiler die vaak in de keuken geplaatst wordt. Deze boiler zorgt voor een directe stroom aan warm water. Staat uw boiler ver van de keuken af, dan duurt het lang voordat er warm water uit de kraan komt. De extra boiler zorgt ervoor dat er bijna direct warm water uit de kraan komt. Wordt er warm water vanaf de ketel geleverd, dan schakelt de close-in boiler zichzelf weer uit. Zijn de leidingen van de ketel naar uw kraan zo kort mogelijk, dan is het niet nodig en zal het water uit de kraan snel warm zijn.

Verschil tussen een combi- en een soloketel

De combiketel zorgt voor zowel uw verwarming als voor warm water uit de kraan. De soloketel zorgt alleen voor uw verwarming. Naast de soloketel moet u dan nog een extra boiler laten plaatsten. Het voordeel hiervan is, dat er sneller warm water uit de kraan stroomt. Hebt u snel warm water uit de kraan nodig, dan kiest u voor een soloketel met een boiler. Over het algemeen wordt de combiketel het meeste gebruikt in Nederland.

CV ketel vervangen