Cv-ketel vervangen?

Bespaar tot wel 40% door gratis offertes te vergelijken!

Cv-ketel vervangen: kosten en informatie

Binnenkort de cv-ketel vervangen en benieuwd naar de kosten? De prijs wordt onderverdeeld in materiaal- en arbeidskosten. De materiaalkosten liggen, afhankelijk van de ketel, tussen de €1.500,- tot €3.500,- en de installatiekosten liggen rond de €500,- tot €900,-. Na ongeveer 14 jaar is het tijd om de cv-ketel te vervangen. Exacte kosten weten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk tot 5 offertes van experts in uw regio: kies het beste aanbod en bespaar tot 40%!

Op deze pagina gaan we dieper in op de kosten voor het vervangen van de cv-ketel. U vindt informatie over de kosten van de installatie en de kosten van een nieuwe verwarmingsketel. Tot slot vindt u hier handige bespaartips, zodat u niet te veel betaalt!

kosten cv-ketel vervangen

Waarom cv-ketel vervangen?

    Een gemiddelde cv-ketel gaat zo’n 14 jaar mee. De ketel stopt niet zomaar ineens met werken na deze 14 jaar. Wel zult u merken dat het rendement snel achteruitgaat. Dit houdt in dat uw energierekening de komende tijd flink gaat stijgen. Bovendien is de kans op storingen een stuk groter naarmate de ketel ouder wordt. Hoewel de levensduur met goed onderhoud verlengd kan worden, is het toch slim om uzelf op een bepaald punt af te vragen of vervangen op de lange termijn niet goedkoper is.

    Een cv-ketel vervangt u bovendien zodat u zeker weet dat de installatie veilig en zuinig werkt. Dat u er van uit kunt gaan dat u op een koude winterdag niet zomaar zonder warmte in huis komt te zitten bijvoorbeeld.

    Belangrijke redenen om de cv-ketel te vervangen:

  • Vervangen is op de lange termijn goedkoper dan een oude ketel onderhouden.
  • Een nieuwe ketel heeft een hoger rendement.
  • U bespaart zo op uw energiekosten.
  • U weet zeker dat de ketel zuinig werkt.

Wat kost een cv-ketel vervangen?

De prijs voor het vervangen van de cv-ketel begint vanaf €1.000,-. De goedkoopste optie is een (solo) elektrische ketel. De prijs van de cv-ketel loopt op tot €6.000,- voor een elektrische combiketel.

Heeft u geen zonnepanelen? Dan is een hr-ketel nog altijd een goede optie! Deze kosten gemiddeld €1.500,- tot €3.400,- (exclusief installatie) en zijn inmiddels hybrid ready: u kunt dus op een later moment nog een hybride warmtepomp toevoegen als u dat zou willen.

Liever direct overstappen op een hybride warmtepomp met cv-ketel? De kosten liggen daarvoor gemiddeld tussen de €5.000,- tot €10.000,-. Houd rekening met de installatiekosten die daar nog bovenop komen, gemiddeld €500,- tot €900,-.

Prijs cv-ketel vervangen in 2024

Soort ketel Gemiddelde kosten*
HR ketel €1.500,- tot €3.400,-
UHR-ketel €5.000,- tot €10.000,-
Elektrische cv-ketel €1.000,- tot €6.000,-
Installatie €500,- tot €900,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per cv-monteur kunnen verschillen.

Handige prijsvoorbeelden 2024

Nieuwe hybrid ready hr-ketel: deze klant koos ervoor om nog geen warmtepomp te plaatsen, maar hun verouderde ketel te vervangen met een hr-ketel waar ze in de toekomst een warmtepomp aan konden installeren. De kosten voor de ketel waren €3.275,-. De installatie was eenvoudig, omdat de ketel op dezelfde plek geplaatst werd. Wel installeerde de vakman direct een nieuwe rookgasafvoer. De installatiekosten kwamen neer op €725,-. Daarmee was de totaalprijs voor hun nieuwe cv-ketel €4.000,-.
Nieuwe UHR-ketel: dit gezin had een nieuwe ketel nodig en koos voor een hybride warmtepomp in de vorm van een UHR ketel. De kosten voor de ketel alleen waren €7.800,-. De installatie nam iets meer tijd in beslag dan een gewone cv-ketel. Dat komt omdat de vaklui alle buizen hebben geïsoleerd en een doorgang geboord hebben voor de buitenunit. De kosten voor de installatie kwamen neer op €925,-. Daarmee was de totaalprijs voor de UHR-ketel €8.725,-

Cv-ketel vervangen tegen een scherpe prijs!

Vraag gratis offertes aan en vind snel een vakman in uw regio.

Deze factoren beïnvloeden de kosten van een cv-ketel vervangen

De kosten voor het vervangen van de cv-installatie verschillen per situatie. Er zijn namelijk verschillende factoren die meespelen in het bepalen van de kostprijs. Zo heeft elke vakman zijn eigen tarief en kunnen de installatiekosten flink verschillen. Maar ook het type ketel dat u kiest, het vermogen en de CW-waarde en het merk dat u kiest heeft invloed op de prijs.

Hieronder gaan we dieper in op de factoren die een rol spelen in het bepalen van de prijs. Exacte kosten weten? Vraag dan snel gratis en vrijblijvend offertes aan.

1. Soort ketel

Welke soort cv-ketel je kiest heeft uiteraard een grote invloed op de kosten. Een soloketel is een goedkope optie als je al een geiser in huis hebt hangen. Een hr-soloketel kost rond de €1.500,- tot €2.000,- en een combiketel kost u rond de €1.800,- tot €3.400,-.

Kiest u voor een elektrische ketel dan is een solo installatie gemiddeld €1.000,- tot €2.000,- en een elektrische combiketel heeft een prijs van ongeveer €3.000,- tot €6.000,-. Welke ketel het beste bij u past hangt wel weer af van de situatie. Heeft u geen zonnepanelen, dan is een elektrische ketel bijvoorbeeld niet rendabel. Wilt u het liefst zo milieuvriendelijk van het gas af, dan is een UHR-ketel de beste optie.

Type ketel Gemiddelde prijs* Rendement
Hr-ketel (solo) €1.500,- tot €2.000,- 70% – 80%
Hr-ketel (combi) €1.800,- tot €3.400,- 100% – 107%
UHR-ketel €5.000,- tot €10.000,- 140%
Elektrische ketel (solo) €1.000,- tot €2.000,- 100%
Elektrische ketel (combi) €3.000,- tot €6.000,- 100%

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, die per vakman kunnen verschillen.

2. Besparing

Hoeveel u per jaar gaat besparen op uw energiekosten, hangt af van uw stookgedrag, het type ketel dat u kiest en de oude situatie. Gaat u van een cr- naar een hr-ketel, dan kunt u rekenen op een besparing van gemiddeld 20%. Dit komt neer op zo’n €300,- tot €400,- per jaar!

Heeft u op dit moment nog een vr-ketel en laat u deze vangen door een hr-ketel, dan ligt de besparing rond de 10% tot 15%. Dit komt neer op ongeveer €200,- tot €250,- per jaar.

prijs cv-ketel vervangen

3. Merk ketel

Welk merk u kiest heeft ook een invloed op de kosten van een nieuwe cv-ketel. Er is voor ieder budget een goed merk te vinden. De merken AWB, Ferroli, Intergas en Remeha beschikken bijvoorbeeld over mooie budgetmodellen. Deze hebben een startprijs vanaf €800,- tot €1.100,-. Dat is nog exclusief de installatie!

Heeft u een iets hoger budget dan kunt u ook kiezen voor Bosch, Daalderop of Vaillant. Deze merken hebben een betrouwbare naam en beschikken over stijlvolle ketels. In het hogere segment vallen de ketels van bijvoorbeeld Atag en Nefit.

Twijfelt u over het juiste merk? Vraag dan zeker uw verwarmingsmonteur om hulp. Hij kan u een persoonlijk advies geven. Op zoek naar een cv monteur? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes.

Prijsklasse Merken Gemiddelde prijzen*
Laag AWB, Ferroli, Intergas, Remeha €800,- tot €1.100,-
Midden Bosch, Daalderop, Vaillant €1.000,- tot €1.300,-
Hoog Atag, Nefit €1.300,- tot €1.700,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

4. CW-klasse van de cv-ketel

Hoe hoger de CW-klasse van uw ketel, des te hoger de aanschafprijs. Deze klasse zegt iets over de hoeveelheid warm water die per minuut geleverd kan worden. Hoe hoger de waarde, des te meer warm water de installatie levert.

Dit betekent ook een hoger comfort in huis!

CW klasse 1 kost gemiddeld €900,- tot €1.400,- maar met 4 liter warm water per minuut heeft u net genoeg voor in de keuken. Met CW klasse 2 kunt u warm water aftappen in de keuken of in de douche, maar wilt u hier gedeeltelijk tegelijk warm water aftappen, kies dan voor een minimale CW-waarde van 4. Dit kost rond de €1.400,- tot €2.000,-.

CW-klasse 6 zorgt voor het hoogste comfort in huis. Met 20 liter warm water per minuut heeft u genoeg om in de keuken én in de badkamer gelijktijdig water af te tappen. Dit kost gemiddeld €2.400,- tot €3.000,-.

Klasse (CW waarde Gemiddelde prijzen* Liters p/m Geschikt voor
CW1 €900,- tot €1.400,- 4 liter Keuken
CW2 €1.100,- tot €1.600,- 6 liter Keuken of douche
CW3 €1.200,- tot €1.800,- 10 liter Keuken of douche of bad; niet tegelijk
CW4 €1.400,- tot €2.000,- 13 liter Keuken of douche of bad; niet volledig tegelijk
CW5 €1.800,- tot €2.600,- 17 liter Keuken of douche of bad; beperkt tegelijk
CW6 €2.400,- tot €3.000,- 20 liter Keuken en douche of keuken en bad

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

5. Installatiekosten

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van de cv-ketel? De gemiddelde montagekosten liggen rond de €500,- tot €900,-. De kosten voor een nieuwe cv-ketel inclusief installatie liggen dus rond de €2.000,- tot €13.000,-, afhankelijk van het type ketel.

Er kan per cv installateur nogal verschil in zitten!

De installatie neemt een paar uur in beslag. In een halve dag is de ketel meestal geïnstalleerd. Kiest u voor een soloketel en moet u ook een geiser vervangen, houd dan rekening met relatief hogere kosten. Naast de ketel moet ook de geiser geïnstalleerd worden, en dit kost nu eenmaal meer tijd.

Tijdens het vervangen kunt u ook kijken naar de locatie van de verwarmingsketel: vindt u de huidige locatie prima, of hangt u de ketel liever op een andere plek? Verandert u de locatie dan neemt de installatie ongeveer een werkdag in beslag.

Elke cv-monteur bepaalt zijn of haar eigen tarief. Hierdoor is het slim om meerdere offertes met elkaar te vergelijken.

Installatiekosten cv-ketel

€500,- tot €900,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van cv-monteurs uit Utrecht)

Laag tarief
€500,-

Eenvoudige installatie
Cv-ketel op dezelfde locatie
Exclusief rookgasafvoer

Hoog tarief
€900,-

Complexe installatie
Cv-ketel op een andere locatie
Inclusief rookgasafvoer

6. Extra opties bij uw cv-ketel

Het kan zijn dat u de nieuwe cv-ketel niet op dezelfde plek wilt laten hangen. Of dat er een nieuwe rookgasafvoer geplaatst moet worden, omdat de oude verouderd is. Dit soort extra opties brengen extra kosten met zich mee. Het verplaatsen van de cv-ketel houdt in dat de leidingen waarschijnlijk verlegd moeten worden en er is een nieuwe afvoer nodig. Hierdoor neemt de cv-installatie meer tijd in beslag en liggen de arbeidskosten hoger.

Daarnaast kunt u ook kiezen voor nieuwe (lage temperatuur) radiatoren ter voorbereiding op een UHR-ketel of een slimme thermostaat zodat u het verbruik op uw telefoon kan bijhouden of instellen. Een slimme thermostaat kost u gemiddeld €250,- tot €300,-. De radiatoren kosten gemiddeld tussen de €300,- tot €2.200,-, afhankelijk van het vermogen en het model.

cv installatie vervangen kosten

Bespaartips: zo zorgt u dat de kosten van uw cv-ketel vervangen laag blijven

We snappen dat u de kosten voor het vervangen van uw cv-ketel het liefst zo laag mogelijk houdt. Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kostprijs.

Hieronder geven we u praktische tips. Wilt u graag exact weten wat de prijs voor het vervangen van uw cv-ketel gaat zijn? Twijfel dan niet en start nu uw gratis offerteaanvraag!

1. Werk samen met de buren

Zijn de huizen van uw buren op hetzelfde moment gebouwd als die van u? Dan is de kans groot dat de leeftijd van de cv-ketel hetzelfde is. Door samen één cv-monteur in te schakelen voor het vervangen van de ketel, kunt u een mooie kwantumkorting regelen. Zo bespaart u uiteindelijk op de kosten!

2. Neem een onderhoudscontract

Door een onderhoudscontract af te sluiten bespaart u op de onderhoudskosten. In veel gevallen is een onderhoudsabonnement een stuk goedkoper dan af en toe eenmalig onderhoud. Bovendien is de monteur altijd bereikbaar bij een storing of defect.

3. Help zelf een handje

Door zelf mee te helpen bespaart u de vakman tijd. Zo houdt u de arbeidskosten zo laag mogelijk. Een klus die u bijvoorbeeld zelf uit kunt voeren is het demonteren van de oude ketel. Zo kan de vakman direct aan de slag. Daarnaast betaalt u vaak afvoerkosten wanneer de cv-monteur de oude ketel afvoert. Het is dus ook mogelijk om zelf de ketel af te voeren, om de kosten zo laag mogelijk te houden.

4. Koop de ketel in de zomer

Het klinkt misschien gek, maar in de zomermaanden zijn ketels goedkoper dan in de winter. Dit heeft te maken met de lagere vraag naar een cv-ketel. Zeg nu zelf: niemand denkt aan het vervangen van de ketel op het moment dat deze eigenlijk niet eens nodig is. Door dus vooruit te kijken en in de zomer te investeren in een nieuwe ketel, bespaart u op de kosten.

5. Huur of lease uw ketel

Op de lange termijn is kopen de meest voordelige optie, maar wat als u niet het geld hebt om een nieuwe ketel te kopen? Door te huren of leasen bespaart u nu een grote investering. Kiest u voor leasen, dan is de ketel aan het einde van de lease periode gewoon van u!

6. Regel een subsidie!

Wanneer u kiest voor een UHR-ketel dan komt u in aanmerking voor de ISDE. Een mooie subsidie waarmee u een deel van de kosten weer terugkrijgt. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het vermogen en het soort ketel dat u kiest. Voor een standaard cv-ketel is er helaas geen subsidie beschikbaar.

7. Vergelijk offertes

Elke monteur hanteert zijn of haar eigen prijzen. Hierdoor kunnen de kosten voor de installatie van de cv-ketel flink verschillen. Het is altijd slim om de prijzen van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Kijk naar de prijsopbouw, voorwaarden en garantievoorwaarden en kies voor het beste aanbod om tot wel 40% op de kosten te besparen.

cv-ketel plaatsen kosten

Cv-ketel vervangen? Vraag gratis offerte aan!

Wilt u binnenkort uw cv-ketel vervangen? Met de hulp van een cv-monteur weet u zeker dat uw ketel goed geïnstalleerd is en veilig werkt. Bovendien zal de vakman de ketel direct juist afstellen, zodat deze zo zuinig mogelijk werkt: zo bespaart u maandelijks op de gaskosten! Benieuwd naar de kosten voor het vervangen van uw cv-ketel?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna zo snel mogelijk meerdere offertes van cv-monteurs in uw regio. Kijk naar de prijzen, voorwaarden en garanties, zodat u zeker weet dat u de vakman met het beste aanbod kiest. De aanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.