Radiator ontluchten en bijvullen

De radiator zelf ontluchten en bijvullen

Heeft u het idee dat uw verwarming niet meer helemaal warm wordt? Het kan zo zijn dat er luchtbellen zitten in uw leidingen en radiatoren. Lucht in uw CV kan zorgen voor tikkende of borrelde geluiden. Dit kan natuurlijk erg vervelend zijn. Het feit dat er lucht in de verwarming zit is ook nog eens energieverspillend. Het is dan ook van belang om uw verwarming te gaan ontluchten. Als er lucht in uw CV zit dan betekent dit vaak dat er te weinig water in uw systeem zit. Hieronder leest u hoe u zelf uw radiator kan ontluchten en bijvullen.

Ontluchten


Voordat u de centrale verwarming gaat ontluchten, moet u eerst alle radiatoren opendraaien. Laat nu de CV minstens 10 minuten werken. Hierdoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Zet na tien minuten de CV ketel weer uit. Ga nu alle radiatoren stuk voor stuk ontluchten. Werk van beneden naar boven. Draai het ontluchtingsventiel van de radiotor open met een speciale ontluchtingssleutel. Draai het ventiel weer dicht zodra er water uit het ventiel komt. Tip: houd een doekje of teiltje bij de hand om het water op te vangen. Het water is namelijk vaak roestig en dit kan lelijke vlekken opleveren. Nadat u alle radiatoren heeft ontlucht, moet u het expansievat gaan ontluchten. Dit doet u op dezelfde manier als de radiatoren. Zet daarna de CV ketel weer aan. Laat de ketel even draaien. Controleer ondertussen de waterdruk op de manometer. Deze moet (meestal) tussen de 1.5 en 2 bar liggen. Als de wijzer zich daaronder bevindt (rode gebied), dan moet de ketel worden bijgevuld.

Bijvullen


Als uw ketel inderdaad moet worden bijgevuld, doe dan het volgende: trek de stekker weer uit de ketel. Schroef vervolgens een vulslang op de kraan. Draai nu de kraan een klein beetje open, totdat de hele slang met water is gevuld. Sluit het uiteinde van de vulslang aan de op de CV ketel. Draai vervolgens de vulkraan van de CV-installatie open. Kijk nu wat er met de manometer gebeurt. Sluit de vulkraan zodra de wijzer het juiste niveau (groene gebied) aangeeft. Als dit gelukt is, doe dan de ketel weer aan. Laat deze 10 minuten lopen en ontlucht daarna weer het hele systeem. Herhaal dus het bovenstaande proces (ontluchten) nogmaals.

Probleem niet opgelost?

Het kan zijn dat na het uitvoeren van de bovenstaande stappen, de verwarming het nog steeds niet doet. Het is dan verstandig om een erkende installateur op te bellen. Hij kan u adviseren als u er zelf niet uit komt. Het kan namelijk ook zijn dat er een intern lek zit in het expansievat. Hierdoor kunnen de leidingen niet op druk worden gehouden. Dit komt overigens niet veel voor. De verwarmingsexpert heeft ervaring met het opsporen van eventuele lekkages en kan deze voor u oplossen. Tip: plan direct met de installateur jaarlijks onderhoud om problemen in de toekomst te voorkomen! Meer lezen? Op de pagina cv-reparatie leest u meer over alle mogelijke reparaties!

Contact CV ketel Nu