Installatiebranche schiet tekort

Installatiebranche schiet tekort

Uit onderzoek blijkt dat installateurs van cv-ketels en elektrische installaties veelal tekort schieten. Professionele inspecteurs trekken nu aan de bel, aangezien zij en de Onderzoeksraad voor Veiligheid constateren dat er levensgevaarlijke situaties ontstaan door slecht werk. Deze situaties komen de inspecteurs dagelijks tegen, waardoor het risico dat de consument loopt erg groot is. Doordat de techniek steeds verandert en ontwikkelt, is het belangrijk dat de kennis van de installateurs bijgehouden en vernieuwd wordt. Dit gebeurt eigenlijk nauwelijks. Voordat u in zee gaat met een installateur voor uw cv of elektra, is het belangrijk dat u onderzoekt of deze installateur de juiste kennis in huis heeft.

Deskundigen slaan alarm

Doordat de professionele inspecteurs dagelijks levensgevaarlijke situaties tegenkomen, hebben ze besloten om gezamenlijk aan de bel te trekken. Het is volgens hen zo dat installaties steeds ingewikkelder worden, waarbij het belangrijk is dat een installateur beschikt over de nieuwe kennis. Dit is vaak niet het geval, waardoor er installaties niet goed of ronduit slecht uitgevoerd worden. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties, die men eigenlijk wil voorkomen door juist een professionele installateur aan het werk te zetten. De deskundigen krijgen steun van de brancheorganisatie, zij vinden dat de overheid meer toezicht moet houden zodat deze gevaarlijke situaties teruggedrongen worden en niet meer voor komen.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft eerder al onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat 46% van de koolmonoxideongevallen met een cv-installatie gebeurt. Eerder overheerste het idee dat dit vooral bij oude cv-ketels het geval was, maar het blijkt vooral om nieuwe en goed onderhouden modellen te gaan. Doordat er vele kwaliteitslabels zijn voor installateurs is het minder goed te zien welke nu echt professioneel zo’n installatie uit kunnen voeren. Doordat ook de koolmonoxidemelders niet goed werken, ontstaan er situaties die door professionele aanleg en onderhoud voorkomen kunnen worden. In eerste instantie zijn bewoners zelf verantwoordelijk voor de veiligheid, maar wanneer een professional wordt ingehuurd voor onderhoud of installatie moet men van de kennis van deze installateur uit kunnen gaan.

Maatregelen

Er zijn diverse maatregelen die de deskundigen, de brancheorganisatie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid graag zien verschijnen. Zo willen zij dat de overheid beter een oogje in het zeil houdt, zodat er duidelijk gemaakt wordt welke installateur zijn werk ook echt goed uitvoert. Daarnaast is het belangrijk dat er overzicht komt in de diverse kwaliteitslabels, zodat het voor consumenten duidelijk wordt welke professional voldoet aan de eisen. Ook vind de Onderzoeksraad dat fabrikanten actie moeten nemen op een failsafe en failproof optie bij ontwerpen. Wanneer de installatie een foutmelding aangeeft of wanneer er verkeerde handelingen uit worden gevoerd, moet de installatie uit gaan.

Installateur inschakelen

Hoe zorgt u er nu voor dat u wel een installateur inschakelt die weet wat hij doet bij installatie en onderhoud? Kijk naar ervaringen van vorige gebruikers, zodat u weet wat de installateur kan. Daarnaast is het toch verstandig om te kijken naar de kwaliteitslabels en of deze nog van deze tijd zijn. U kunt ook gewoon vragen aan de installateur of hij op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen en of hij dit aan kan tonen. Vraag ook na de installatie of het onderhoud of er nog een professional langskomt om dit na te kijken, zodat u zeker weet dat het werk goed uitgevoerd wordt. Het belangrijkste is dat u een professional via een erkend bedrijf inschakelt en dat u er een goed gevoel bij heeft.

Convector prijzen