Cv-ketel vervangen door hybride warmtepomp: wat u moet weten!

Voor- & nadelen, prijzeninformatie en aandachtspunten

Wat is een hybride warmtepomp precies?

Steeds meer mensen laten hun cv vervangen door een hybride warmtepomp. Wat is dat precies? Een warmtepomp kunt u eigenlijk zien als een omgekeerde airco. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de lucht en geeft dit af aan het verwarmingssysteem in huis. De warmtepomp is heel zuinig en werkt op elektriciteit. Hierdoor verbruikt u ongeveer 60% minder gas! Een hybride warmtepomp levert alleen warmte en geen warm water. Wilt u helemaal van het gas af, dan is er ook een buffervat nodig om te voorzien van warm water.

Op deze pagina leest u meer over het vervangen van de cv door een hybride warmtepomp en de voor- en nadelen hiervan. We gaan ook kort in op de kosten en leggen uit waar u rekening mee moet houden als u het plaatsen van een warmtepomp overweegt!

De voordelen van een hybride warmtepomp

 • U bespaart jaarlijks tot honderden euro’s op de gasrekening.
 • Uw CO2 uitstoot vermindert met zo’n 30%.
 • Het is een relatief lage investering vergeleken met volledig elektrische warmtepompen.
 • U krijgt een mooie subsidie.

De nadelen van een hybride warmtepomp

 • Uw stroomverbruik zal iets toenemen, al verbruikt een hybride warmtepomp minder dan een gemiddelde cv-ketel.
 • De buitenunit maakt geluid, waardoor u goed moet nadenken over de locatie.
 • Een cv vervangen door een warmtepomp is niet in elke woning mogelijk.

Wanneer is het verplicht uw cv-ketel te vervangen door een warmtepomp?

Zoals het nu lijkt bent u vanaf 2026 verplicht om uw oude cv-ketel te vervangen door een duurzaam alternatief: de hybride warmtepomp is dan in veel gevallen de beste optie. U hoeft de cv-ketel alleen te vervangen als deze aan vervanging toe is. Werkt uw cv-ketel in 2026 nog goed, dan hoeft u deze nog niet te vervangen door een hybride warmtepomp.

Niet voor iedereen wordt de hybride warmtepomp verplicht!

In deze situaties hoeft u de cv nog niet te vervangen door een warmtepomp:

 • U woont in een appartement of monumentaal pand.
 • U zou een terugverdientijd hebben van langer dan 7 jaar.
 • De woning wordt binnen 10 jaar aangesloten op een warmtenet.
 • Als de warmtepomp meer geluidsoverlast zou veroorzaken dan op dit moment wettelijk is toegestaan.
 • Als u grote en dure aanpassingen moet doen aan het verwarmingssysteem.

Cv-ketel vervangen door hybride

Wat kost uw cv-ketel vervangen door een hybride warmtepomp?

De minimale kosten voor het vervangen van uw cv door een hybride warmtepomp zijn €3.600,- tot €4.600,-. Dit zijn de kosten zonder een nieuwe ketel. Laat u ook een nieuwe ketel plaatsen, dan kost dit gemiddeld €4.700,- tot €6.700,-.

In deze prijsberekening is nog geen rekening gehouden met een eventuele subsidie. Deze krijgt u waarschijnlijk wel bij de aanschaf van een warmtepomp, waardoor u uiteindelijk een groot deel van de kosten weer terugkrijgt. De subsidie begint bij een hybride warmtepomp vanaf €2.400,- en hangt af van het vermogen.

Cv-ketel vervangen door warmtepomp: de kosten

€3.600,- tot €6.700,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van cv-monteurs uit Utrecht)

Minimale kosten
€3.600,- tot €4.600,-

Hybride warmtepomp exclusief ketel

Maximale kosten
€4.700,- tot €6.700,-

Hybride warmtepomp inclusief ketel


Kosten nieuwe cv-ketel met warmtepomp

Omschrijving Gemiddelde prijs* Verwachte subsidie Besparing per jaar Gemiddelde terugverdientijd**
Hybride warmtepomp exclusief ketel €3.600,- tot €4.600,- Vanaf €2.400,- €1.000,- 4 tot 5 jaar
Hybride warmtepomp inclusief ketel €4.700,- tot €6.700,- Vanaf €2.400,- Vanaf €1.000,- 5 tot 7 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die kunnen verschillen.

Besparing en terugverdientijd

Met een hybride warmtepomp kunt u rekening houden met een gemiddelde besparing van €1.000,- per jaar op de energiekosten! Hiermee gaat u de investering dus snel terugverdienen. Een hybride warmtepomp zonder ketel verdient u zo in gemiddeld 4 tot 5 jaar tijd weer terug. Inclusief ketel liggen de kosten iets hoger, en daarom de terugverdientijd ook: houd dan rekening met een periode van 5 tot 7 jaar.

Let op: dit is een indicatie! De terugverdientijd kan flink verschillen, afhankelijk van de gekochte warmtepomp, de exacte kosten die u gemaakt heeft, het stookgedrag en de energieprijzen. Bij een hogere gasprijs bespaart u bijvoorbeeld meer dan bij een lagere gasprijs.

Bestaande cv-ketel ombouwen naar hybride warmtepomp: kan dat?

Heeft u een cv-installatie die u nog niet hoeft te verbouwen, maar heeft u al wel interesse in een hybride warmtepomp? U kan in veel gevallen uw bestaande cv-ketel ombouwen naar een hybride warmtepomp. U hoeft dan alleen de warmtepomp zelf aan te schaffen en te laten installeren. Deze werkt dan samen met uw vertrouwde cv-ketel!

Alle relatief nieuwe cv-ketels zijn hybrid ready. Als u nu nog een nieuwe ketel koopt dan weet u ook zeker dat deze op een later moment aangesloten kan worden aan een hybride warmtepomp.

Cv vervangen door warmtepomp

Wat u moet weten als u de cv laat vervangen door een warmtepomp

Voordat u enthousiast een installateur opbelt, is het belangrijk om u goed voor te bereiden zodat u weet wat u kunt verwachten. Hieronder leggen we uit wat u moet weten voordat u de cv laat vervangen door de hybride warmtepomp.

1. Is uw huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Wat vooral belangrijk is, is dat uw huis redelijk tot goed geïsoleerd is. Huizen gebouwd na 1995 zijn allemaal voldoende geïsoleerd bij de bouw, waardoor na-isoleren niet nodig is. Bij oudere huizen is een goede spouwmuur-, vloer- en dakisolatie erg belangrijk. Ook is HR++ beglazing een goede aanvulling.

2. Welke aanvullende werkzaamheden zijn er nog nodig?

Bij onvoldoende isolatie is het aan te raden om daar eerst op te focussen. Laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren en laat isolatieglas plaatsen. Hiermee verhoogt u straks het rendement van de warmtepomp aanzienlijk! Andere werkzaamheden die nodig kunnen zijn, zijn het investeren in lage temperatuur radiatoren. Deze zijn nodig omdat een warmtepomp werkt als lage temperatuur verwarming. Vloerverwarming is een nog betere en efficiëntere keuze, maar is niet per se nodig.

3. Is uw bestaande cv-ketel hybrid ready of heeft u een nieuwe ketel nodig?

De meeste (relatief) nieuwe ketels zijn hybrid ready en kunnen worden omgebouwd naar een hybride warmtepomp. Is uw ketel al ouder, maar werkt deze nog wel? Dan kunt u overwegen om toch te investeren in een nieuwe ketel. Een nieuwe ketel werkt namelijk aanzienlijk zuiniger, waardoor u uiteindelijk nog meer bespaart.

4. Hoe luid is de buitenunit?

Er is in het nieuws veel geklaagd van buren van warmtepomp eigenaars, dat de buitenunit te luid zou zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarom besloten dat het geluid dat de buren bereikt niet luider mag zijn dan 35 dB. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Is de buitenunit luider, dan moet die dus ver genoeg van de buren vandaan staan. Ook zijn er speciale geluidskappen waarmee u geluidsoverlast kunt voorkomen.

5. Komt u in aanmerking voor een subsidie?

Er is op dit moment een mooie subsidie beschikbaar voor de aankoop van een hybride warmtepomp. Een cv-ketel alleen komt niet in aanmerking voor een subsidie. Kiest u nu dus voor een UHR-ketel (hybride warmtepomp), dan krijgt u een premie vanaf €2.400,-. De exacte hoogte hangt af van het model en het vermogen.

Welke alternatieven zijn er?

Vanaf 2026 wordt het bij het vervangen van de cv-ketel verplicht te kiezen voor een duurzaam alternatief. De hybride warmtepomp ligt het meest voor de hand, omdat dit de goedkoopste en makkelijkste optie is.

Maar toch is het niet de enige keuze!

Zo kunt u natuurlijk kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Hiermee kunt u zelfs volledig van het gas af (mits u niet meer kookt op gas). Wel is het een grotere investering en is het alleen een optie voor huizen die echt goed geïsoleerd zijn. Een all-electric warmtepomp is een optie met minimaal een energielabel B en lagetemperatuurverwarming zoals vloerverwarming.

CV laten vervangen door hybride warmtepomp? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u binnenkort uw cv laten vervangen en ziet u een hybride warmtepomp wel zitten? Hiermee gaat u nog meer besparen op de energierekening dan wanneer u een nieuwe cv-ketel zou laten plaatsen. Bovendien draagt u een steentje bij aan een beter milieu en krijgt u een mooie subsidie!

Met onze gratis offerteservice helpen we u met het vinden van de juiste installateur. Vergelijk gratis offertes en kies de vakman met het beste aanbod. U bespaart hiermee tot wel 40% op de installatiekosten! Geen zorgen, want de aanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen.